Una dintre ciupercile salbatice comestibile si foarte apreciate, a carui gust aminteste de gustul de nuca este Vinetica unsuroasa (Russula heterophylla). Este o ciuperca cu raspindire in toata Europa, pe care o regasim cu precadere in padurile de foioase si uneori in paduri de conifer; creste in timpul verii si pina la inceputul toamnei. Este o ciuperca non-invaziva, care dezolta o legatura de ectomicorrhiza cu copacul partener (stejar, fag …),
adica nu strapunge radacinile copacului ci le inveleste pe acestea; astfel ambii beneficiind de pe urma celeilalte prin schimbul de umiditate, minerale respectiv substante organice.
Vinetica unsuroasa (Russula heterophylla) poate fi confundata cu unele surate ale ei cum ar fi: Russula cyanoxantha, Russula virescens, Russula aeruginea sau Russula langei, dar acesta confuzie e doar de natura indentificarii subspeciei deoarece toate ciupercile Russula sunt “comestibile” si nu prezinta nici un pericol. Stiu ca ma veti contrazice si tocmai de aceea am pus in ghilimele cuvantul “comestibil” deoarece exista cateva specii de russula care pot provoca voma, dar nici una dintre aceste ciuperci russula nu este mortal si majoritatea se pot consuma chiar si crude avand un gust placut.
Pericolul cel mai mare mai ales incepatorilor il prezinta o alta ciuperca foarte asemanatoare si anume Amanita phalloides care poate cauza moartea celui neatent, de aceea verificati in totdeauna ciupercile culese si cu un specialist inainte de a le folosi in scopuri alimentare.
Caracterizarea ciupercii Russula heterophylla:
Palaria: 5-10cm, este cunoscuta pentru variatia mare in colorit; de la diferite nuante de verde pana la maroniu sau ocru; semisferica initial, se aplatizeaza spre maturitate iar la batranete poate lua forma de palnie.
Lamelele: sunt dese, foarte fragile si albe in tinerete, crem spre maturitate. Sporii: 5-7x4-5um, ovoide sau elipsoidale, de culoare alba.
Piciorul: 3-6x3cm, este ferm, cilindric, gol pe interior spre batranete, striat longitudinal, alb initial dar se pateaza in galbui sau maroniu spre batranete.
Carnea: este de culoare alba, ferma in tinerete si mai moale spre batranete, daca este taiat se poate ingalbeni usor. Are gust si miros placut, usor ca de nuca.
Distributie: in padurile de foioase, uneori chiar conifer, in timpul verii pana toamna.
Sursa:
ciupercomania.blogspot.com/2013/09/vinetica-unsuroasa-russula-heterophylla.html
Acest album nu are incă nici un comentariu.