391 poze   32416 vizite
Albume
CIUPERCI   Agaricus abruptibulbus - silvicola   Agaricus bisporus - Ciuperca de balegar   Agaricus nivescens   Agaricus silvicola - Ciuperca de padure   Agrocybe praecox   Albatrellus ovinus - Babita oilor   Amanita - posibil submembranacea   Amanita citrina - probabil   Amanita excelsa varianta spissa   Amanita fulva   Amanita muscaria - Palaria sarpelui   Amanita pantherina   Amanita phalloides - Buretele viperei   Amanita rubescens - cuci   Armillaria gallica   Boletus edulis   Boletus erythropus - probabil   Boletus luridus - Buretele vrajitoarei   Calocybe gambosa - Buretele de mai   Calvatia utriformis - Buretele iepurilor   Cantharellus cibarius - galbiori   Chlorociboria aeruginascens   Chroogomphus helveticus   Clathrus archeri   Clavaria cristata   Clavariadelphus pistillaris   Clitocybe catinus   Clitocybe geotropa - Palnioara uriasa   Clitocybe nebularis - Cenusareasa   Clitocybe odora   Collybia maculata   Coprinellus disseminatus   Coprinus comatus - buretele cu peruca   Coprinus micaceus   Coprinus sp   Cortinarius - posibil alboviolaceus   Cortinarius caperatus   Cortinarius sp   Cortinarius specie   Cortinarius torvus   Craterellus cornucopioides - Trambita piticilor   Exidia plana   Flammulina vellupites   Ganoderma lucidum - Lingurita zanei   Ganoderma resinaceum si Inonotus hispidus - posibil   Gymnopus dryophilus   Gymnopus fusipes - ghebe de stejar   Gyromitra esculenta   Helvella elastica - mitra varatica- sau lacunosa   Hericium coralloides   Hydnum repandun - flocosei   Hygrophorus penarius   Hyhrophorus eburneus sau agathosmus   Hypholoma lateritium   Kuehneromyces mutabilis   Lactarius lignyotus   Lactarius piperatus - iutari   Lactarius salmonicolor   Lactarius scrobiculatus - probabil   Lactarius volemus   Leccinum albostipitatum - Pitarca cu picior alb   Lepiota ignivolvata   Lepista irina   Leucoagaricus leucotithes   Leucocortinarius bulbiger   Lycogala epidendron - Myxomycetes   Lycoperdon perlatum - Casul ciorii   Lycoperdon specie   Macrolepiota procera - Piciorul caprioarei   Marasmius oreades - Buretele de roua   Marasmius rotula   Meripilus giganteus   Mycena laevigata   Mycena pura   Ossicaulis lignatilis   Oudemansiella mucida - Ciuperca de portelan   Panaeolus semiovatus - Oul pestrit   Panus neostrigosus   Parasola plicatilis   Peziza - probabil arvernensis   Phallus impudicus - Bozuz   Pholiota adiposa   Pholiota aurivella   Pholiota squarrosa   Pleurotus specie   Pluteus - probabil petasatus   Pluteus specie   Polyporus arcularius   Psathyrella candolleana   Psathyrella specie   Ramaria aurea sau flava - laba ursului   Reticularia lycoperdon   Russula - probabil R aeruginosa   Russula - probabil R cyanoxantha   Russula chloroides   Rusulla Heterophylla - vinetica   Stropharia caerulea   Trametes suaveolens   Xanthoderma - probabil   Xerocomus - parazitat de Hypomyces   Xerula radicata   Xylaria hypoxylon   Xylaria polimorpha - Degetele mortului

membru din 17 iulie 2015

Amanita muscaria - Palaria sarpelui

Amanita muscaria, cunoscută și ca buretele muștelor sau buretele pestriț este o ciupercă otravitoare și psihoactivă din genul Amanita. Inițial răspandită în regiunile temperate și nordice ale emisferei boreale, Amanita muscaria a fost neintenționat răspândită și în unele regiuni din emisfera sudică, devenind astfel o specie cosmopolită. Este frecventă în pădurile de conifere, fiind extrem de ușor de recunoscut datorită pălăriei roșii-purpurii (cu un diametru de pana la 20 cm), cu puncte albe.Au fost cunoscute mai multe subspecii, cu pălăria colorată în diverse moduri, inclusiv maro regalis (considerată o specie separată), flavivolvata galben-portocalie, gwessowii, formosa, și persicina rozalie. Studii genetice publicate în 2006 și 2008 arată că există ramificații ale acestora ce pot constitui specii diferite. Deși este considerată în general o ciupercă otrăvitoare, există puține decese documentate de la consumul acesteia, iar după fierbere este consumată ca aliment în unele părți din Europa, Asia și America de Nord. Amanita muscaria este renumită pentru proprietățile sale halucinogene, principalul său constitutiv psihoactiv fiind muscimolul. Această specie de ciuperci a fost folosită ca și intoxicant și enteogen ("care generează prezența divină"), de populațiile din Siberia, și are o semnificație religioasă pentru aceste culturi. Sunt multe speculații privind posibila utilizare a acestei ciuperci și în alte locuri decât în Siberia, dar aceste tradiții sunt prea puțin documentate. Bancherul american și etnomicologist amator R. Gordon Wasson a propus ipoteza că "buretele muștelor" a fost inspirația vechilor texte Rig Veda din India; de la introducerea sa în 1968, această teorie a câștigat atenția fie adepților cât și a criticilor în literatură antropologică.

sursa:ro.wikipedia.org/wiki/Amanita_muscaria
10636145_651149454980614_3978193689630597009_n
10636145_651149454980614_3978193689630597009_n
1 (146)
1 (146)

Comentarii album • 0
Nume:



Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.