Caracterizarea ciupercii Gymnopus fusipes:
Pălăria, 3-7 cm, destul de cărnoasă, la început este convexă ca apoi să devină plată, cu gurgui extins; suprafaţa este foarte neregulată şi cu mici umflături. Margine are deseori tendinţa de a crăpa în direcţie radială. Cuticula este brun-roşcată, foarte lucioasă cu pete de mărime variabilă, mai închise la culoare.
Lamele nu prea dese, foarte înalte şi alterând cu lamelule, sunt legate între ele prin vinişoare extrem de subţiri. Lamele sunt albicioase şi pe parcursul maturizări, se pătează cu brun închis. Lamele pot fi lipite de picior sau libere. Spori de culoare albă
Piciorul, 4-15 cm lungime 0,8-1,5 cm grosime, fusiformă şi foarte solidă, este străbătut de şanţuri adânci şi are la bază o prelungire în formă de rădăcină. Piciorul, mai întâi plin cu o carne spongioasă, este apoi gol pe dinăuntru, este deseori brăzdat în lung de şanţuri mai mult sau mai puţin adânci, uneori turtit şi răsucit.
Carnea este albă, rezistentă şi elastică, iar mirosul şi gustul sunt aproape inexistente, nespecifice.
Ditsribuția: Ciupercă oficial saprofită dar și cu tendințe parazite,trăieşte în grupuri de numeroase exemplare, unite la bază, la nivelul solului diferitelor foioase, în speță stejari, în zonele de deal şi de munte din luna iulie ți până în octombrie.
Comestibilitatea: considerată comestibilă în trecut, suspect în zilele noastre, cel mai bine e să o considerăm necomestibilă pentru moment..
Sursa:
ciupercomania.blogspot.com/2014/03/gheba-de-stejar-gymnopus-fusipes.html
Acest album nu are incă nici un comentariu.