391 poze   26977 vizite
Albume
CIUPERCI   Agaricus abruptibulbus - silvicola   Agaricus bisporus - Ciuperca de balegar   Agaricus nivescens   Agaricus silvicola - Ciuperca de padure   Agrocybe praecox   Albatrellus ovinus - Babita oilor   Amanita - posibil submembranacea   Amanita citrina - probabil   Amanita excelsa varianta spissa   Amanita fulva   Amanita muscaria - Palaria sarpelui   Amanita pantherina   Amanita phalloides - Buretele viperei   Amanita rubescens - cuci   Armillaria gallica   Boletus edulis   Boletus erythropus - probabil   Boletus luridus - Buretele vrajitoarei   Calocybe gambosa - Buretele de mai   Calvatia utriformis - Buretele iepurilor   Cantharellus cibarius - galbiori   Chlorociboria aeruginascens   Chroogomphus helveticus   Clathrus archeri   Clavaria cristata   Clavariadelphus pistillaris   Clitocybe catinus   Clitocybe geotropa - Palnioara uriasa   Clitocybe nebularis - Cenusareasa   Clitocybe odora   Collybia maculata   Coprinellus disseminatus   Coprinus comatus - buretele cu peruca   Coprinus micaceus   Coprinus sp   Cortinarius - posibil alboviolaceus   Cortinarius caperatus   Cortinarius sp   Cortinarius specie   Cortinarius torvus   Craterellus cornucopioides - Trambita piticilor   Exidia plana   Flammulina vellupites   Ganoderma lucidum - Lingurita zanei   Ganoderma resinaceum si Inonotus hispidus - posibil   Gymnopus dryophilus   Gymnopus fusipes - ghebe de stejar   Gyromitra esculenta   Helvella elastica - mitra varatica- sau lacunosa   Hericium coralloides   Hydnum repandun - flocosei   Hygrophorus penarius   Hyhrophorus eburneus sau agathosmus   Hypholoma lateritium   Kuehneromyces mutabilis   Lactarius lignyotus   Lactarius piperatus - iutari   Lactarius salmonicolor   Lactarius scrobiculatus - probabil   Lactarius volemus   Leccinum albostipitatum - Pitarca cu picior alb   Lepiota ignivolvata   Lepista irina   Leucoagaricus leucotithes   Leucocortinarius bulbiger   Lycogala epidendron - Myxomycetes   Lycoperdon perlatum - Casul ciorii   Lycoperdon specie   Macrolepiota procera - Piciorul caprioarei   Marasmius oreades - Buretele de roua   Marasmius rotula   Meripilus giganteus   Mycena laevigata   Mycena pura   Ossicaulis lignatilis   Oudemansiella mucida - Ciuperca de portelan   Panaeolus semiovatus - Oul pestrit   Panus neostrigosus   Parasola plicatilis   Peziza - probabil arvernensis   Phallus impudicus - Bozuz   Pholiota adiposa   Pholiota aurivella   Pholiota squarrosa   Pleurotus specie   Pluteus - probabil petasatus   Pluteus specie   Polyporus arcularius   Psathyrella candolleana   Psathyrella specie   Ramaria aurea sau flava - laba ursului   Reticularia lycoperdon   Russula - probabil R aeruginosa   Russula - probabil R cyanoxantha   Russula chloroides   Rusulla Heterophylla - vinetica   Stropharia caerulea   Trametes suaveolens   Xanthoderma - probabil   Xerocomus - parazitat de Hypomyces   Xerula radicata   Xylaria hypoxylon   Xylaria polimorpha - Degetele mortului

membru din 17 iulie 2015

Lycoperdon perlatum - Casul ciorii

În stadiu tânăr este o ciupercă comestibilă, aromată, care se pretează cel mai bine unui mic dejun cu ouă sau în stare crudă în salate.
Aparatul fructifer: de 2-9 cm înălțime și 2-4 cm grosime, este în formă de pară sau chiar alungită. Inițail de culoare alba, va trece rapid în crem, apoi tot mai închis pînă se face maronie. Suprafața sa este formată dintr-o membrană tare şi friabilă, uşor de înăturat, numită exoperidiu; care este acoperită de niște spini mărunți, 1-2mm înălțime, care dacă sunt îndepărtați, lasă zone inelare cu mici negi pe muchiile acestora. La maturitate se va sparge, formând o gaură centrală numită opercul, prin care va elibera sporii.
Gleba: initial alba și fermă şi uşor spongioasă, se închide la culoare asemenea pălăriei, trecând prin faza de apoasă, gelatinoasă înainte de a se usca complet şi deveni prăfoasă și maronie.
Culoarea sporilor: maronie.
Sporii: dimensiuni de 3-4.5 µm, sunt sferice, cu pereții groși și ornate cu țepi ce pot provoca iritații atât la om cât și animale, dacă sunt inhalate. Basidia este alungiă, în formă de maciucă, conține 4 spori, are dimensiuni de 7–9 x 4–5 μm.
Piciorul: pedunculul (pseudopicioul) de la bază este neted şi acoperit de un strat fin de pulbere asemănătoare cu mătreaţa, iar în partea superioară sunt întotdeauna prezenţi ţepi (aculei) foarte mici, rigizi şi albi, care se detaşează uşor.
Gustul și mirosul: inițil este plăcut dar fără a fi specific, devine acru și acidulate, neplăcut la finalul perioadei.
Proprietăți medicinale: extrasele din această ciupercă prezintă proprietăți antibacteriene și fungicide.
Bioacumulare: este indicatorul ideal pentru măsurarea nivelului de poluare din sol, precum este soluția cea mai potrivită pentru regenerarea solurilor poluate, deoarece are capacitatea de a bioacumula metale grele ca seleniu, mercur … Atenție de unde colectăm aceste ciuperci în scopul consumului.
Distribuția: specie saprofită foarte comună, cu răspândire în întreaga lume, eset întâlnită solitar, în grup sau în cercuri mari în păduri de foioase, rășinoase, prin zone cu iaba, la marginea drumurilor sau în parcuri … uneori chiar pe butuci în putrefactive toată vara și toamna (din iulie până în noiembrie).
Comestibilitatea: comestibilă.
Sursa: ciupercomania.blogspot.com/2015/04/Lycoperdon-perlatum.html
11539610_812852112143680_7457608710367693463_n
11539610_812852112143680_7457608710367693463_n

Comentarii album • 0
Nume:



Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.